Cauze ale infertilității
Evaluarea fertilităţii unui cuplu este un proces în mai multe etape. Evaluarea şi examinarea detaliată ale ambilor parteneri ne ajută să găsim cauza infertilităţii, urmată de un tratament de succes. În unele cazuri diagnosticarea este simplă, în altele este necesară o investigaţie mai elaborată.
Interpretarea tuturor rezultatelor oferă medicului dumneavoastră o idee despre posibila cauză a infertilităţii, putând ulterior să vă ajute prin oferirea celui mai optim tratament. În prezent, putem ajuta până la 95% din cuplurile infertile.

Factori feminini ai infertilitatii:
- Factorul ovarian - dereglare hormonala. Datorita acestui factor, folic ulii nu sunt capabili sa se maturizeze in ovar, acestia nefiind eliberati - nu se produce ovulatia. Odata cu inaintarea in varsta (peste 35 de ani) rezerva naturala de ovocite scade. Numarul ovocitelor este cel mai crescut la nastere, acestea nemaifiind produse pe perioada vietii.
- Factorul tubar - aceasta cauza a infertilitatii se datoreaza obturarii trompelor uterine (cel mai des este intalnita la femeile cu istoric de infectii ginecologice sau endometrioza) sau lipsei trompelor uterine.
- Endometrioza - prezenta mucoasei uterine in afara localizarii ei normale. Aceasta poate produce obturarea trompelor uterine, aderente, dereglarea mecanismelor imunologice, si poate avea un impact negativ asupra procesului de fertilizare si a implantarii embrionilor.
- Factorul imunologic - prezenta anticorpilor imunologici care au un impact negativ asura motilitatii spermei, dar si asupra fuzionarii celulelor in timpul fertilizarii, poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii embrionilor.
- Dereglari genetice - anomalii cromozomiale.
Factori masculini ai infertilitatii:
- Numar scazut de spermatozoizi(oligospermia) - mai putin de 15 milioane de spermatozoizi intr-un mililitru de sperma.
- Motilitate scazuta a spermatozoizilor(astenospermia) - incapacitatea unui spermatozoid de a ajunge in ovul si de a-l fecunda.
- Disfunctie a formei (morfologia) - spermatozoidul nu este capabil sa treaca de invelisul ovocitului.
- Absenta spermatozoizilor in proba ejaculata (azoospermia) - este cauzata de disfunctionalitatea in producerea sau transportul spermei.
- Probleme in raporturile sexuale - probleme de ejaculare sau chiar impotenta.
- Dereglari genetice - dereglari la nivel cromozomial, fibroza chistica.
- Infertilitate cauzata de infectii, interventii chirurgicale, traume, terapie oncologica.
Metode de diagnosticare a infertilității feminine:
- Ecografia abdomenului inferior - Cea mai simplă investigaţie a unei femei constă într-o ecografie intravaginală a uterului şi ovarelor, ţinând cont de ciclul menstrual, urmată de o consultaţie ginecologică. Investigaţia ecografică ne ajută să evaluăm mărimea şi forma uterului, prezenţa vreunui fibrom, grosimea şi calitatea endometrului. De asemenea, ne oferă informaţii despre forma ovarelor, mărimea foliculilor, precum şi prezenţa chisturilor sau a endometriozei.
- Nivelurile hormonilor - Radiografierea uterului ne permite să vizualizăm forma cavităţii uterine, precum şi permeabilitatea sau obstrucţia trompelor uterine. Testul este efectuat de medicul ginecolog. Un dispozitiv special este inserat în cervix şi o substanţă este uşor injectată. Fluxul substanţei este vizibil pe radiografie.
- Radiografierea uterului și a trompelor uterine - Testarea cu raze X a uterului ne permite să vedem forma cavității uterine și permeabilitatea sau obstrucția trompelor uterine. Investigaţia se face de medicul ginecolog. Un dispozitiv special este introdus în colul uterin și un colorant este injectat încet. Fluxul său este vizibil pe raze X.
- Histeroscopia - Această metodă ne permite să vizualizăm cavitatea uterină şi să efectuăm mici intervenţii în interiorul cavităţii uterine şi a cervixului, să înlăturăm polipi, aderenţe şi să îndepărtăm septul (perete despărţitor). Această investigaţie se efectuează la clinica noastră folosind un obiectiv optic special de 2 milimetri, datorită căruia putem să facem aceste intervenţii fără anestezie generală.
- Laparoscopia - Laparoscopia este o metodă de diagnosticare folosită pentru a analiza cu atenţie cavitatea abdominală şi a verifica trompele uterine. Laparoscopia este considerată o metodă chirurgicală minim invazivă. Folosind aparatură şi tehnici speciale, este posibil să vizualizăm cavitatea abdominală prin intermediul câtorva incizii mici şi să efectuăm intervenţii chirurgicale fără a deschide abdomenul. Laparoscopia este folosită cu scopul de a diagnostica şi trata.
- Examinarea genetica - Aceasta este o analiză cromozomială care ne arată profilul genetic al ambilor parteneri. Descoperirea unor anormalităţi poate fi cauza infertilităţii. De asemenea, anormalităţile pot duce la eşecul metodelor reproducerii asistate şi pot duce la avorturi repetate. La bărbaţii cu afecţiuni patologice, poate interveni o anomalie în dezvoltarea spermatozoizilor. În aceste cazuri, testarea pentru fibroze chistice este indicată, acestea fiind de obicei prezente. Este de asemenea recomandat un test pentru a observa prezenţa sau absenţa cromozomului Y.
- Testele imunologice - Testarea imunologică face parte din testarea de bază a fertilităţii unei femei, în cadrul clinicii noastre. Anticorpii antispermatici, ovocitele şi embrionii sunt identificaţi ca şi anticorpii antifosfolipidici. Acolo unde este cazul (pierderi de sarcină repetate, eşec repetat al metodelor de reproducere asistată) se testează şi imunitatea celulară.
Metode de diagnosticare a infertilitatii masculine:
- Analiza spermei
- Cultivarea spermei
- Teste andrologice
- Testarea acrozomilor spermatozoizilor
- Profilul ADN al spermei
- Teste imunologice
- Teste hormonale
