EmbryoScope®
Pacienţii Clinicii IVF Zlin pot beneficia de un sistem mai sigur de cultivare a embrionilor. Această tehnologie revoluţionară le permite embriologilor noştri să monitorizeze şi să evalueze embrionii în timpul dezvoltării lor, fără a le perturba mediul din interiorul incubatorului. Acest lucru aduce multe avantaje. În incubator, embrionii au un mediu natural similar cu cel din corpul unei mame. Această metodă non-invazivă permite monitorizarea embrionilor fără să mai fie scoşi din incubator. Cu cât se umblă mai puţin la embrioni, cu atât este mai scăzut riscul de a-i afecta. O cameră video este plasată în incubator şi înregistrează embrionii la fiecare 30 de minute. Embriologul primeşte astfel periodic informaţii cu privire la starea embrionilor şi, mai mult, primeşte informaţii precise cu privire la evoluţia lor. Tehnologia le permite embriologilor să evalueze, în aceleaşi condiţii, şi dezvoltarea embrionilor. Camera video nu are efect negativ asupra embrionilor, deoarece funcţionează pe o lungime de undă diferită de cea a luminii. În interiorul embrioscopului, nivelul de oxigen si temperatura sunt reglate la nivel optim.

Embrioscopul permite monitorizarea continuă a dinamicii dezvoltării embrionilor şi selectarea celor mai buni din punct de vedere genetic. Pe lângă rata crescută de succes, această metodă oferă şi avantajul că medicul va putea transfera în uter un număr mai mic de embrioni.
Clinica noastră, IVF Zlin, se numără printre puţinele centre medicale care oferă sistemul unic EmbryoScope.
EmbryoGen® / BlastGen®
Din momentul fertilizării, o mamă comunică activ cu embrionul, pregătindu-l pentru implantare. Această interacţiune este susţinută de citokine, molecule apărute natural, cum ar fi factorul de stimulare a coloniilor de granulocyte-macrofage (GM-CSF), care sunt eliberate în faza incipientă a sarcinii.
Pe perioada unui tratament FIV, embrionii stau pentru câteva zile în afara corpului mamei. Aceasta este o perioadă extrem de sensibilă, în care embrionii se bazează puternic pe mediul lor. Lichidul în care sunt crescuţi embrionii trebuie să fie cât mai apropiat posibil cu cel din mediul lor natural. Un mediu in vitro mai favorabil creşte şansa ca sarcina să se instaleze.
Un lichid cu citokine imită mediul uterin şi are potenţialul de a ajuta femeile care încearcă să conceapă prin FIV.
Citokinele, precum GM-CSF, sunt molecule de semnalizare care apar natural şi facilitează comunicarea dintre mamă şi embrion.
Comunicarea înlesnită de citokine este importantă mai ales pentru:
- dialogul iniţial – citokinele au un rol critic în comunicarea dintre mama şi embrion, chiar înainte de implantare;
- suport continuu – comunicarea susţinută de citokine este esenţială pentru recunoaşterea şi implantarea embrionului;
- dialog continuu – citokinele creează un mediu care ajută să susţină sarcina.
O opţiune nouă de tratament pentru persoanele care fac FIV. Mediile de cultură au fost dezvoltate cu citokine GM – CSF, care se găsesc natural în uterul unei mame.
Este benefic pentru toate pacientele şi este recomandat femeilor care au experimentat:
- pierderi de sarcină recurente;
- pierderi de sarcină în fază incipientă;
- infertilitate din cauze inexplicabile.

Intralipid®
Intralipid este produs steril realizat din ulei de soia, gălbenuş de ou, glicerină şi apă.
Cercetătorii au descoperit că activitatea mărită a celulelor NK (natural killer) poate acţiona împotriva embrionului / embrionilor, astfel încât să blocheze implantarea în endometru, ceea ce duce la pierderea sarcinii. În plus, unele boli autoimune pot avea impact negativ asupra implantării şi a primei etape de dezvoltare a embrionilor şi duc, astfel, la eşecul implantării sau la pierderea sarcinii.
Recomandăm terapia cu Intralipid în special pacientelor care au avut mai multe eşecuri în tratamente FIV: femei care au nu rămas niciodată însărcinate şi femei care au rămas însărcinate, dar au pierdut în mod repetat sarcinile în primele 12 săptămâni. Terapia cu Intralipid este concepută pentru a combate aceşti factori.
La Clinica IVF Zlin, administrăm Intralipid cu aproximativ o săptămână înaintea embriotransferului sau la două zile după ovulaţie. Hormonii eliberaţi de organism după ovulaţie (progesterone) au efect direct în activarea celulelor NK. Pentru a atinge efectul optim al acestui tratament, Intralipid trebuie să fie administrat înainte ca nivelul de progesterone să înceapă să crească, deoarece ar putea să nu mai fie eficient atunci când celulele NK se activează. După ce este confirmată sarcina, este recomandat ca pacienta să urmeze alte două tratamente cu Intralipid, administrate la distanţă de 5 săptămâni.
Intralipid este sub formă lichidă şi se administrează intravenous prin introducerea unei canule (tub fin din plastic) într-o venă din brat. Fiecare perfuzie durează 90 de minute, timp în care pacienta va sta confortabil, într-un separeu, unde va putea mânca şi bea apă în timpul administrării. De asemenea, pacienta va fi monitorizată permanent de personal al clinicii.
Nu există reacţii adverse grave la terapia cu Intralipid. Unele paciente pot avea dureri de cap, greaţă sau simptome asemănătoare răcelii, însă foarte rar (mai puţin de 1% din cazuri). După tratament, nu sunt necesare măsuri speciale de precauţie, pacientele îşi pot relua activităţile normale.
MACS
Toţi spermatozoizii au o vitalitate limitată şi încetează să existe prin procesul numit apoptoză (formă a morţii celulare programate). Spermatozoizii pentru care acest proces a început deja sunt susceptibili să conţină un număr mai mare de fragmentare a ADN-ului.
Fragmentarea ADN-ului nu poate fi, din păcate, detectată folosind metode microscopice, cum ar fi ICSI, PICSI.
În cazul în care un ovocit este fertilizat de un spermatozoid apoptotic, este cel mai probabil ca embrionul obţinut să aibă o dezvoltare anormală sau se va opri complet din dezvoltare. O astfel de sarcină se termină, de obicei, printr-un avort spontan precoce.
Cu metoda MACS, putem să identificăm spermatozoizii apoptotici, care sunt apoi trecuţi prin coloana de separare, care este situată în interiorul câmpului magnetic. Spermatozoizii apoptotici vor fi reţinuti înăuntrul coloanei de pregătire.
Spermatozoizii vii fără semne de apoptoză vor trece prin coloana cu câmp magnetic şi vor fi colectaţi pentru o folosire ulterioară.
Sperma ,,sănătoasă” poate fi folosită pentru diferite metode de tratare a infertilitatii: FIV, ICSI, PICSI.
Embrionii creaţi prin folosirea acestor spermatozoizi purificaţi au şanse mai mari pentru o dezvoltare normală.
Tehnica MACS este potrivită pentru:
- cuplurile diagnosticate cu infertilitate inexplicabilă;
- calitate scăzută a spermei;
- rată scăzută de fertilizare în timpul tratamentelor anterioare;
- anomalii recurente în dezvoltarea embrionilor.
Fertile® / Fertile Plus®
O nouă metodă de laborator, fără chimicale, pentru selecţia spermei, care foloseşte un cip special cu microbariere incorporate pentru a sorta sperma pe principiul selecţiei naturale. Microbarierele cipului imită mediul trompelor uterine ale unei femei. Spermatozoizii selectaţi de chip sunt mai buni, au morfologie, viabilitate şi motilitate mai bune. Comparativ cu metodele standard de selecţie a spermei, această procedură reduce riscul de deteriorare a spermatozoizilor în timpul procesării. Metoda aceasta creşte rata de succes a ciclului cu până la 25%.
În ce situaţii este recomandată această metodă:
- număr mic de ovocite fertilizate după metoda ICSI/PICSI;
- calitate scăzută a embrionilor în tratamentele FIV anterioare;
- avorturi repetate;
- la recomandarea doctorului.
Cipul are un port de intrare pentru o probă de material seminal netratat, care este conectat la camera de colectare printr-un canal microfluidic (membrană). Proba de material seminal brut este pipetată în orificiul de admisie unde, împotriva mișcării fluidului și prin microbariere, sperma este mutată în camera de colectare, pentru utilizare ulterioară. Spermatozoizii sunt apoi selectați prin separarea în camera de colectare a celor sănătoși şi mobili de spermatozoizii de calitate slabă prinși în canal.
Când putem folosi această metodă?
- pentru selecţia spermei la IUI;
- pentru selecţia spermei la ICSI (şi PICSI);
- când se foloseşte spermă crioconservată.
Condiţia de utilizare este o concentraţie minimă de 10 ml / ml spermă ejaculată şi o cantitate minimă de spermatozoizi cu motilitate, diferită de zero.