
Experții Societăţii Cehe de Vaccinologie din cadrul Asociației Medicale Cehe (CLS JEP) și cei de la Societatea Cehă de Ginecologie și Obstretică consideră că vaccinarea femeilor însărcinate este adecvată. În același timp, ei recomandă și vaccinarea mamelor care alăptează, anticorpii intrând în laptele matern, protejând astfel nou-născutul.
În ceea ce privește tratamentul infertilității, vaccinarea trebuie administrată înainte de începerea tratamentului, în special în cazul femeilor cu boli cronice. Sarcina în sine reprezintă un factor de risc pentru evoluția complicată a COVID-19.
În general, vaccinurile ARNm de la Pfizer-BioNTech și Moderna sunt considerate sigure în timpul sarcinii, potrivit experţilor în sănătate din Cehia.
Sarcina, în special în al treilea trimestru, crește riscul formării cheagurilor de sânge, astfel încât vaccinurile de la AstraZeneca și Johnson & Johnson, Vaxzevria și Janssen, în care au fost raportate cazuri rare de cheaguri de sânge, nu sunt adecvate.
Nu există absolut nicio dovadă că vreunul dintre vaccinuri ar putea afecta fertilitatea feminină sau masculină. Studiile la animale nu indică efecte dăunătoare directe sau indirecte cu privire la toxicitatea vaccinurilor asupra funcției de reproducere.
Vaccinurile Covid nu conțin ingrediente despre care să se știe că sunt dăunătoare femeilor însărcinate sau copilului în curs de dezvoltare.
Astăzi, peste un miliard de persoane au fost vaccinate, așadar, au existat multe femei care nu știau despre sarcina lor la momentul vaccinării sau au rămas însărcinate la scurt timp după vaccinare. Deși nu s-au raportat semne de complicații în vaccinarea gravidelor, o abordare prudentă rămâne adecvată.
Primele 12 săptămâni sunt cele mai riscante pentru dezvoltarea sarcinii, de aceea este recomandabil să planificați tratamentul pentru infertilitate începând cu prima lună după a doua doză de vaccinare. În cazul unei reacții mai pronunțate la vaccin, poate fi luat în considerare un interval de timp mai lung până la începerea tratamentelor.
Nu este adecvată vaccinarea în timpul stimulării ovariene, înainte de recoltarea ovocitelor și înainte de transferul embrionilor, precum și în pregătirea pentru crioembriotransfer sau imediat după transferul embrionului.
Dacă aceste recomandări sunt respectate, nu există motive de îngrijorare cu privire la impactul potențial negativ al vaccinării asupra rezultatului planificat – nașterea unui copil sănătos.